Eğitimde çözüm odaklı yaklaşım çağrısı

Eğitimde çözüm odaklı yaklaşım çağrısı
Bu içerik 159 kez okundu.

Memur-Sen İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen Batman Şube Başkanı Şehmuz Önlü, 2026-2027 eğitim öğretim yılı öncesinde eğitim çalışanlarının yaşadığı sorunların kalıcı çözümlerle ele alınması gerektiğini belirterek, öğretmen açığının kadrolu atamalarla giderilmesi çağrısında bulundu.

Yeni eğitim öğretim yılının öğrenciler, öğretmenler ve veliler için hayırlı olmasını dileyen Önlü, eğitim sisteminde fırsat eşitliğinin güçlendirilmesi ve eğitim çalışanlarının sorunlarının çözümü için daha fazla adım atılması gerektiğini söyledi.

“Fırsat eşitliği için daha fazla çalışma yapılmalı”

PISA 2025 sonuçlarında elde edilen başarıda öğretmenlerin büyük emeği bulunduğunu ifade eden Önlü, bölgeler ve okul türleri arasındaki başarı farklılıklarının ise eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması için daha fazla çalışma yapılması gerektiğini ortaya koyduğunu belirtti. Önlü, mülakat mağduru öğretmenlerin PIKTES kapsamında istihdam edilmesi, mazerete bağlı yer değişikliğinde ikinci hak tanınması ve 2023 yılında atanan sözleşmeli öğretmenlere yer değişikliği imkânı sağlanmasını olumlu adımlar olarak değerlendirdi.

“Öğretmen açığı kadrolu atamalarla çözülmeli”

Eğitim sisteminde öğretmen açığı, ücretli ve sözleşmeli öğretmenlik, atama ve yer değişikliği, norm kadro fazlalığı ve ek ders ücretleri gibi sorunların çözüm beklediğini kaydeden Önlü, okulların güvenlik ve yardımcı personel ihtiyaçlarının da giderilmesi gerektiğini söyledi. Öğretmen ihtiyacının kalıcı biçimde karşılanabilmesi için kadrolu atamalara ağırlık verilmesi gerektiğini vurgulayan Önlü, eğitim çalışanlarının çalışma koşullarının iyileştirilmesinin eğitim kalitesine de doğrudan katkı sağlayacağını ifade etti.

“Okullardaki şiddet iş sağlığı ve güvenliği sorunu”

Okullarda yaşanan şiddet olaylarının artık iş sağlığı ve güvenliği sorunu haline geldiğini belirten Önlü, disiplin mevzuatının günün şartlarına göre yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Önlü ayrıca okul, sağlık, sosyal hizmetler ve güvenlik birimlerinin koordineli şekilde çalışacağı erken uyarı sistemlerinin kurulmasını önerdi. Bu sistemlerin özellikle öğrencilerin ve eğitim çalışanlarının güvenliğinin sağlanmasında önemli rol oynayacağını dile getirdi.

“Maarif Modeli’ndeki uygulama eksiklikleri giderilmeli”

Zorunlu eğitim süresinin mevcut yapısıyla yeniden değerlendirilmesi gerektiğini belirten Önlü, “4+4+4” eğitim sistemi konusunda özel bir Millî Eğitim Şûrası toplanması çağrısında bulundu. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin uygulama sürecinde ortaya çıkan eksikliklerin giderilmesi gerektiğini de ifade eden Önlü, yeni eğitim öğretim yılında atılan olumlu adımların istikrarlı biçimde sürdürülmesinin önemine dikkat çekti. Önlü, eğitim çalışanlarının sorunlarının çözülmesinin yalnızca öğretmenlerin çalışma koşullarını iyileştirmekle kalmayacağını, aynı zamanda eğitim sisteminin genel sorunlarının çözümüne de katkı sunacağını belirterek, yeni dönemin tüm eğitim camiası için başarılı geçmesi temennisinde bulundu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
İzzet Akdağ, Başakşehir Mahallesi Muhtarlığına Adaylığını Açıkladı
İzzet Akdağ, Başakşehir Mahallesi Muhtarlığına Adaylığını Açıkladı
SADIKLAR PLANI
SADIKLAR PLANI