SANAYİ SİTELERİ FELAKETİ YAŞIYOR:

Bölgede son günlerde etkisini artıran yoğun yağışlar, sanayi sitelerinde büyük bir felaketi beraberinde getirdi.

EKONOMİ - 2026-04-01 17:04:51

SANAYİ SİTELERİ FELAKETİ YAŞIYOR:

Bölgede son günlerde etkisini artıran yoğun yağışlar, sanayi sitelerinde büyük bir felaketi beraberinde getirdi. Altyapı yetersizliği nedeniyle su baskınlarına teslim olan sanayi bölgelerinde, milyonlarca liralık yatırımların bulunduğu iş yerleri ciddi zarar gördü. İş makinelerinden üretim ekipmanlarına, stoklardan önemli evraklara kadar pek çok unsur kullanılamaz hale gelirken, esnaf hem maddi hem de manevi olarak büyük bir yıkım yaşıyor.

HER YAĞIŞTA AYNI MANZARA

Sanayi sitesi esnafı, yaşanan durumun ilk olmadığını, her yoğun yağışta benzer felaketlerle karşı karşıya kaldıklarını belirtiyor. Ancak bu kez yaşanan su baskınının boyutunun çok daha büyük olduğu ifade ediliyor. Saatler içinde yükselen su seviyesi nedeniyle birçok iş yerini tamamen su basarken, bazı bölgelerde suyun diz boyunu aştığı ve tahliye çalışmalarının yetersiz kaldığı gözlemlendi. Esnaf, “Bu artık bir altyapı sorunu değil, açıkça bir doğal afet haline gelmiş durumda. Her yağmurda aynı korkuyu yaşıyoruz. İş yerlerimizi kapatıp suyun çekilmesini beklemek zorunda kalıyoruz” sözleriyle yaşanan mağduriyeti dile getirdi.

RUHSATLI VE İSKANLI İŞ YERLERİ TEHLİKE ALTINDA

Su baskınlarından etkilenen iş yerlerinin tamamının resmi olarak ruhsatlı ve iskanı alınmış işletmeler olduğu vurgulanıyor. Buna rağmen altyapının yetersiz kalması, esnafın tepkisini daha da artırıyor. Büyük emek ve sermaye ile kurulan işletmelerin bu şekilde zarar görmesinin kabul edilemez olduğu ifade ediliyor. Sanayi esnafı, “Devlete güvenerek yatırım yaptık. Tüm yasal süreçlerimizi tamamladık. Ancak bugün geldiğimiz noktada iş yerlerimiz göz göre göre sular altında kalıyor. Bu durum ne ticaretle ne de şehircilikle bağdaşır” diyerek tepkisini ortaya koydu.

EKONOMİK KAYIP HER GEÇEN SAAT ARTIYOR

Yaşanan su baskınları yalnızca fiziksel hasarla sınırlı kalmıyor. Üretimin durması, siparişlerin aksaması ve müşteri kaybı gibi zincirleme etkiler, bölge ekonomisini ciddi şekilde tehdit ediyor. Günlük iş hacmi yüksek olan sanayi sitelerinde faaliyetlerin durması, hem yerel ekonomiye hem de tedarik zincirine olumsuz yansıyor. Uzmanlar, bu tür afetlerin tekrarlanması halinde küçük ve orta ölçekli işletmelerin ayakta kalmasının zorlaşacağını ve iflas riskinin artacağını belirtiyor.

ALTYAPI YETERSİZLİĞİ GÜN YÜZÜNE ÇIKTI

Bölgede yaşanan felaket, altyapı eksikliklerini bir kez daha gözler önüne serdi. Özellikle yağmur suyu tahliye hatlarının yetersiz olduğu, drenaj sistemlerinin kapasitesinin mevcut yapılaşmayı karşılamadığı ve düzenli bakım yapılmadığı iddiaları öne çıkıyor. Esnaf, mevcut sistemin yoğun yağışı kaldıramadığını ve suyun tahliye edilememesi nedeniyle sanayi alanlarında biriktiğini ifade ediyor. Bu durumun, plansız altyapı ve yetersiz yatırımın sonucu olduğu dile getiriliyor.

ESNAFTAN ÖZEL İDAREYE ACİL ÇAĞRI

Sanayi sitesi temsilcileri ve esnaf, yetkililere açık çağrıda bulunarak özellikle özel idarenin acil inisiyatif alması gerektiğini vurguluyor. Sorunun geçici önlemlerle değil, kapsamlı ve kalıcı altyapı projeleriyle çözülmesi gerektiği ifade ediliyor. Yapılması talep edilen başlıca çalışmalar ise şöyle sıralanıyor: Yağmur suyu drenaj hatlarının kapasitesinin artırılması, modern su tahliye sistemlerinin kurulması, altyapının yeniden planlanarak güçlendirilmesi, riskli bölgelerde acil müdahale ekiplerinin oluşturulması, düzenli bakım ve denetim mekanizmasının kurulması. Esnaf temsilcileri, “Bu bir ihmal değilse bile ciddi bir eksikliktir. Büyük bir doğal afetle karşı karşıyayız. Özel idarenin vakit kaybetmeden harekete geçmesi gerekiyor. Aksi halde her yağmur sonrası aynı felaketi yaşamaya devam edeceğiz” diyerek yetkililere çağrıda bulundu. Bölgede suların çekilmesiyle birlikte hasar tespit çalışmalarının başlaması beklenirken, esnafın gözü kulağı yetkililerden gelecek açıklamalara çevrildi. Yaşanan mağduriyetin giderilmesi ve benzer felaketlerin tekrar yaşanmaması adına atılacak adımlar merakla bekleniyor. Sanayi sitelerinde yaşanan bu tablo, altyapı yatırımlarının ne denli hayati olduğunu bir kez daha ortaya koyarken, bölge esnafı kalıcı çözümler için acil adım atılmasını talep ediyor.

İŞ ADAMI BAKAÇ’TAN TURİZM ÇAĞRISI

İŞ ADAMI BAKAÇ’TAN TURİZM ÇAĞRISI

07:22 - İLLER

İki Genç Öğretmen Hayatını Kaybetti

İki Genç Öğretmen Hayatını Kaybetti

10:51 - DÜNYA

Murat Çuhadar’dan Özgür Özel’e Sert İstifa Çağrısı

Murat Çuhadar’dan Özgür Özel’e Sert İstifa Çağrısı

12:34 - ROPÖRTAJLAR

Aydın Ailesinin Acı Günü

Aydın Ailesinin Acı Günü

14:41 - GÜNCEL

“Önce Hizmet, Sonra Zam”

“Önce Hizmet, Sonra Zam”

18:26 - EKONOMİ

Basın Haber Ajansı / BHA Gazetesi