PETROL’ÜN BAŞKENTİ BATMAN 2
Veysi ÇAM

PETROL’ÜN BAŞKENTİ BATMAN 2

Bu içerik 434 kez okundu.

Batman ile ilgili araştırma yazımıza geçen haftadan sonra kaldığımız yerden devam ediyoruz.

Batman, Dicle'nin aktığı topraklarda zengin tarihi geçmişi koruyan Batman ve antik kenti Hasankeyf, bini aşkın mağaralarıyla, tarihsel anıtlarıyla bir doğa harikasıdır.

Batman tarihi itibarıyla yeni bir şehir olmasına karşın yerleşim alanında kurulan şehirlerin tarihi Sümerlere kadar uzanır. İluh Tepesi'nin bulunduğu alanda bir Sümer şehir yerleşiminin bulunduğu, ancak bataklık bir arazi üzerine kurulu olduğundan şehrin zaman içerisinde yer altına göçtüğü düşünülmektedir.

Batman'ın adını "batmak" teriminden bu nedenle almış olabileceği düşünülmektedir. Zaten Batman'ın yerleşim yeri olarak Türkiye'nin en zengin petrol yataklarına sahip oluşu, şehrin derinliklerinde bazı boşlukların çıkarılan petrol nedeniyle oluştuğu ileri sürülüp bunun Batman'a felaket getireceği yöre halkında revaç bulan bir teoremdir. Fakat bu şekilde il haline gelmiştir 90'lı yıllarda Atatürk Parkı çevresinde aniden ortaya çıkan, derinliği 150 metreye varan bir çukur ancak binlerce kamyon molozla doldurulabilmiştir. Bu olay bu felaket teorisyenlerine bunun bir gün gerçekleşeceği hakkındaki inançlarını güçlendirmiştir. Ayrıca toptancılar sitesine sızan petrolden kaynaklanan patlama da bölge halkını hayli tedirgin etmiştir. Kuzey Mezopotamya'nın merkezi olarak kabul edilen Cizre ve civarına yakınlığı Batman'a tarihsel bir kültür kimliği kazandırmış, 1940 yılında bulunan petrol ile Batman civarından yöreye akın olmuştur. Batman binlerce yıldır bu topraklarda aşiret kültürüyle yaşamakta olan yöredeki Kürt halkına yeni bir yaşam ve rüya şehri gibi gelmiş, şehir çok kısa zaman zarfında aşiretlerden kopan binlerce insana bireyci özgür bir hayat vaat etmiştir. Ancak bu geleneksel kimlik ikinci nesilde yerine yarı feodal kimlikle modern kimlik çatışması getirmiş, nesiller arası uçurum meydana gelmiştir. Batman kısa zaman içerisinde Güneydoğu insanına ekonomik tesirin yanı sıra düşünce hayatına da etki etmeye başlamıştır.

Değişik yörelere mensup alt kültürler Batman'da birleşerek bir üst kimliğe dönüşmüştür. Bu nedenle Batman'da Kürtlerin yanı sıra Arap Türk kültürlerinin uzlaşısını da görmek mümkündür.

Batman doğuda talihin değişebileceğinin adıdır. Ama Batman gençliğinde, son yıllarda yaşanan yüksek işsizlik ile nesiller arası çatışma, çok yüksek sayıda intiharları getirmiştir.

Batman'ın umudun öbür adı olduğunu ve kendine has yapısını anlamayan birçok zevat televizyon programı, konuyu sadece töre baskısı olarak ifade edip geçmiştir. Batman yöneticiler tarafından anlaşıldığı takdirde geleceğin güneydoğusunun prototipidir.

Son nüfus sayımında nüfusun yarım milyona ulaştığı görülmüştür. Nüfusu 600 bin olan şehir çok yüksek tempoda nüfus hareketlerine sahne olmuştur. Ancak Batman'dan batıdaki metropollere yüzbinleri bulan göçüde hesaba katmak nüfus hareketini anlamamızı kolaylaştıracaktır. Ve şehrin ucuz olmasından dolayı nüfus gittikçe artmaktadır. Batıdan gelen insanlar şehri sevmekte ve kulaktan kulağa yayılan olumlu haberlerden dolayı yerleşme hızla artmaktadır. Şehrin büyümesine etken olan bir diğer faktör ise yerli halkın sıcakkanlı olmasıdır. Türkiye petrollerinin çıkarılmasında önemli rol oynamaktadır.

Batman Güneydoğu ve Doğuda en eğitimli gençliğin bulunduğu ilimizdir. Ancak % 55 lise mezunu işsizi ile Türkiye işsizlik birincisidir. Türkiye'de işsizlik ve eğitim korelasyonun bu kadar yüksek olduğu ikinci bir il daha yoktur.

Batman hızlı bir gelişimle ve değişimle beraber kentleşme noktasında bir sürü sorunu da beraber getirmiştir.  Kaynak; https://www.mirbotan.com/

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
"OSB'LERLE 60 BİN KİŞİ İŞ SAHİBİ OLACAK"
MUHTAR RÜZGÂR’DAN TEŞEKKÜR
MUHTAR RÜZGÂR’DAN TEŞEKKÜR