ANNELERİN ÇOCUKLARINI DOĞRU BESLEMESİ
Diyetisyen / Gökçe KARAÇALI

ANNELERİN ÇOCUKLARINI DOĞRU BESLEMESİ

Bu içerik 2501 kez okundu.

Wellness İstanbul Dr. Fit Beslenme ve Diyet Merkezi Genel Koordinatörü olarak okul dönemlerinde olabilecek dış etkenli beslenme sorunlarına karşı aileleri ve özellikle anneleri uyarıyorum.

Çocukların dış faktörler nedeniyle beslenme alışkanlıkları ve beslenme kalitelerinin istenmeyen sonuçlar doğurabilir, Bunun önüne geçmek için yeni model uygulama başlatmalıyız.

Çocuğunuzu birlikte koruyalım. Türkiye’nin neresinde olursa olsunlar tüm annelere beslenme partnerliği sistemini görüntülü online model ile vermeye hazırız.

Okul öğrencilerinde kantin alışkanlığı, fast food alışkanlığı, market reyon bağımlılığı gibi konuların çocuklar üzerindeki hâkimiyet tesirini düşürmeye yönelik acil çağrı kampanyasını açtık.

Obezite, diyabet, kanser gibi birçok hayati hastalıkların tetikleyicisi olarak beslenme kalitesizliğini işaret ediyorum.

Bir ebeveyn olarak çocuğunuzun en iyi şekilde beslenmesini nasıl sağlarsınız? Çocuklara küçük yaşta bazı beslenme alışkanlıkları kazandırarak, yaşamı boyunca daha sağlıklı olabileceğini biliyor muydunuz?

Çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimleri için dengeli beslenme ilk ve en önemli adımdır. Çocuklar, 10 yaşına kadar sağlıklı ve dengeli beslenme davranışlarını öğrenirler. Bu yaşlarda edinilen sağlıklı beslenme alışkanlıkları tüm yaşam boyunca uygulanır.

Bunun yanında Almanya’daki her 7 çocuktan 1’inin çok şişman yani obez olduğunu biliyor muydunuz? Robert Koch Enstitüsü’nün yaptığı çalışmaya göre Almanya’daki çocukların neredeyse %15’i fazla kilolu. Bu,  3-17 yaş arasındaki çocukların %15’inin obez olma riskiyle karşı karşıya olması demek. Üstelik aşırı kilolu veya obez olan 2-6 yaş arasındaki çocukların neredeyse yarısından fazlasının, ergenlik döneminde de obez olma riski bulunuyor. Uzmanlar, çocuklara sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırılarak obeziteye karşı erken yaşta önlem alınmasını öneriyor. Peki, çocukların daha sağlıklı beslenebilmesi için nelere dikkat edilmeli?

Çocukluk çağında yetersiz ve dengesiz beslenme çocukların zihinsel becerilerini etkileyebilir. Beslenme düzenindeki aksaklıklar nedeniyle çocuklarda dikkat ve algılama düzeyinde eksiklik, hatta öğrenme güçlüğü dahi söz konusu olabilir.

Uzmanlara göre, çocukların beslenme programı yaşa, cinsiyete, kiloya ve fiziksel aktiviteye göre farklılık gösterir. Fakat burada hem fikir oldukları bir nokta var: O da çocukların günde en az 4 öğün beslenmeleri gerektiğidir.

Genel olarak çocukların beslenme programı protein, karbonhidrat, vitamin, mineral ve yağlar gibi sağlık için gerekli temel bileşenler bakımından zengin olmalıdır. Zaten ‘dengeli beslenmenin’ tanımı budur: ‘Sağlıklı bir yaşam için gerekli olan bu bileşenlerin belirli ölçülerde ve düzenli olarak alınması.’ Çocuk beslenmesi konusunda daha detaylı bilgi için uzman hekime danışmayı unutmayın.

Peki çocuklar için sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı nasıl olmalıdır? Hangi öğünde neler verilmeli? İşte çocukların sağlıklı beslenmesi için işinize yarayacak bazı beslenme ipuçları:

“Çocuğum aç kalmasın” diyerek her öğünde onun sevdiği yiyecekleri vermek, onların dengesiz ve sağlıksız beslenmesine neden olabilir. Bununla birlikte ilerleyen yaşlarda obezite, zayıflık, zayıf bağışıklık sistemi, şeker hastalığı ve diğer metabolik rahatsızlıklar meydana gelebilir.

Çocukların besin piramidi hakkında fikir sahibi olmaları, hangi besini neden tüketmeleri gerektiği konusunda bilgilenmelerine yardımcı olacaktır. Belli bir yaşa gelen çocuğunuza besin piramidini öğreterek, sağlıklı beslenme konusunda bilgilenmesini sağlayabilirsiniz.

Bunun için kâğıda bir piramit çizin ve çocuğunuzun tüketmesi gereken besinleri gruplandırın:

Süt ve süt ürünleri: Yoğurt, peynir, süt

Et ve Balık: Kırmızı et, balık, tavuk

Meyve ve Sebzeler: Portakal, nar, muz, limon, ıspanak, domates, havuç, Brüksel lahanası

Tahıl grupları: Buğday, pirinç, mısır, çavdar ve yulaf gibi…

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
NİCE YILLARA MEDYA GAZETESİ
NİCE YILLARA MEDYA GAZETESİ
Sevilen eğitimci hayatını kaybetti
Sevilen eğitimci hayatını kaybetti