Duygusal Yeme
Uzman Psikolog / Gizem KIYICI

Duygusal Yeme

Bu içerik 3620 kez okundu.

İnsanların olumsuz olaylar ile ve durumlar ile karşılaştıkları zaman üzüntü, öfke, hayal kırıklığı ve umutsuzluk gibi duygular ile yemek yiyerek başa çıkmaya çalışmasına duygusal yeme denir.

Duygusal yeme, insanın içindeki boşluk hissi ve o boşluğu doldurmaya çalışmasına yönelik bir davranış olabilir. Kişi, yemek yemeye başladığı andan itibaren geçici olarak kendini rahatlatır. Hissettiği olumsuz duygulardan aslında yemek yerken uzaklaştığını düşünür ve geçici bir tatmin yaşar. Aç olunmadığı halde yenen yemekler kişinin daha fazla kalori alıp kilo olmasına neden olabilir. Bunun bir sonucu olarak kişi kilo aldığı için özsaygısı zedelenebilir.

Duygusal yemenin temeline bakacak olursak, kişinin stresle ve yaşadığı olumsuz olaylar ile başa çıkma mekanizmasının yeterli olmaması, bu durumu öğrenmesi ve model alması olabilir. Duygularını bastırmak yerine, duygularının farkında olan ve duygularını ifade eden kişiler olumsuz durumlar ile karşı karşıya kaldığı zaman duygusal yeme yerine duygularını dışarıya aktarır ve yaşadığı olumsuzluklar karşısında çözüm yolları arar.

Duygusal yeme ile ilgili başa çıkmak için ilk önce kişinin bu durumu yaşadığının farkında olması gerekir. Olumsuz duygular ile başa çıkmak için fiziksel aktiviteler yapılabilir. Kişi, duygusal yemenin bir sonucu olan sağlıksız yiyecekler yeme davranışını sağlıklı yiyecekler yiyerek değiştirmeye çalışabilir. Eğer kişinin tüm çabalarına rağmen duygusal yeme davranışı devam ediyorsa uzmana başvurup destek almalıdır.

      Gizem Kıyıcı
Uzman Klinik Psikolog

DİĞER YAZILAR
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
NİCE YILLARA MEDYA GAZETESİ
NİCE YILLARA MEDYA GAZETESİ
Sevilen eğitimci hayatını kaybetti
Sevilen eğitimci hayatını kaybetti