Çocuklar gelişim evrelerinde çeşitli korkular geliştirirler. Çocuklar kimi zaman korkuları aracılığıyla çevrelerine uyum sağlamayı, sorunları ile baş etmeyi, tehlikelerden kaçınmayı öğrenirken kimi zamansa korkularının etkisiyle içe kapanıklık ve iletişim problemleri gibi tutumlar geliştirebilirler.
Çocuklarda En Sık Karşılaşılan Korkular
•Aileden ayrılmak ve ayrı kalmak
•Diğer çocuklarla ve yetişkinlerle iletişime geçmek
•Fiziksel tehlikeler (yüzmek, bisiklete binmek vs.)
•Çevre ve doğayla ilgili korkular ( hayvanlar, böcekler vs.)
•Sağlık süreçleri ile ilgili korkular ( doktor, hemşire, aşı, dişçi vs.)
•Bilinmeyenle ilgili korkular ( ölüm, karanlık vs.)
•Hayali süreçlerle ilgili korkular (canavarlar vs.)
Peki bu durumlarda ebeveyn tutumu nasıl olmalıdır?
İşte burada aslında sormamız gereken soru budur. Çünkü ebeveyn çocuğa korkunun çok doğal olduğu mesajını verip durumu normalleştirebileceği gibi yine başka bir tavırla çocukta oluşmuş olan korkunun maalesef beslenip daha da büyümesine neden olabilir.
Öncelikle ebeveyn mutlaka çocuğun korkularını dinlemeli,onu ciddiye aldığını ve anladığını hissettirmelidir.Unutulmamalıdır ki; çocuğun anlaşıldığını hissetmesi onu her durumda sakinleştirecek en önemli unsurdur.
Yapılmaması gereken bir davranış ise çocuğumuzun korkularını küçüksemek olacaktır. ‘’Bu da korkulacak şey mi? Sen kaç yaşına geldin , büyü biraz, bu korkularından kurtul artık ! gibi süreci normalleştirmekten uzak yaklaşımlardan kaçınalım.Bu tutum da korkuyu büyüteceği gibi bir de çocuğu farklı konularda da kaygılanmaya itebilir.
Korkular genelikle bilgi eksikliğinden kaynaklanır. Konuyla ilgili yaşa uygun hikayeler okuyarak , bilgilendirici kısa videolar izleterek ,somut verilerden yararlanarak çocuğun konu hakkında ki bilgi eksikliği giderilebilir.
Yine kendi deneyimlerinizden çocuğunuzun yaşına uygun olacak şekilde bahsetmekte destekleyici bir yöntem olacaktır. ‘’Biliyor musun, küçükken bende karanlıktan korkuyordum , bu yöntemi uygulayarak kurtuldum.’’gibi.
Çocuğunuzun cesur davrandığı durumları görüp, ona yerinde ve abartılı olmadan övgülerde bulunun.
Korkuyla ilgili olarak birlikte yapabileceklerinizi konuşmakta önemli bir noktadır. Mesela karanlık korkusundan bahsediyorsak çocukla birlikte seçilecek bir başucu lambası alınması gibi.
Bunların dışında korkunun altında yatan çocuğu derinden etkilemiş bir olay veya travma olabilir.Kardeş doğumu,boşanma,bir yakının kaybedilişi,okula başlama vb. Bu konularda hassas davranmalı, meseleyi gözden kaçırmamalıyız. Konunun uzmanından yardım alarak sorunu bulmalı ve uzman eşliğinde çözümüne yönelik tutumlar geliştirmeliyiz.
Psk.Özge yiğit