DOLGU NEDİR? HANGİ DURUMDA YAPILIR?
Dt. Osman ŞEN

DOLGU NEDİR? HANGİ DURUMDA YAPILIR?

Bu içerik 840 kez okundu.

Dolgu, çürüyen bir dişteki tüm çürük ve artıklar temizlendikten sonra ortaya çıkan boşluğun, o dişin normal formuna uygun olarak ve ağızda uzun süre problem yaratmadan bir madde ile restorasyonudur. Çürük nedeniyle zarar görmüş bir dişe, normal fonksiyonunu ve görünümünü kazandırmanın bir yöntemidir. Diş hekiminiz size dolgu yaparken, önce çürümüş diş dokusunu uzaklaştırır, etkilenen alanı temizler ve boşluğu dolgu malzemesi ile doldurur. Bakterilerin girebilecekleri boşlukları dolgu ile kapatarak çürüğün ilerlemesini de engellemeye de çalışır.

ÇÜRÜĞE GÖRE MALZEME

Herkes için aynı dolgu tipi uygun olmayabilir. Sizin için doğru dolgu tipini; çürüğün büyüklüğü, belirli maddelere karşı alerjiniz, dolgunun yapılması gereken yer ve maliyet belirleyecektir. Dolgu için kullanılan malzemeler, altın, porselen, kompozit, reçine (diş renginde dolgu) ve amalgamdır. Bazen de cıva, bakır, kalay ve kimi zaman da çinko alaşımı kullanılır. Günümüzde diş renginde ve dayanıklı dolgular yapılabilmektedir.

ALTIN DOLGULAR

Laboratuvarda sipariş üzerine yapılır ve yerine yapıştırılarak uygulanır. Diş eti hastalıklarına karşı iyi toleransa sahiptir ve 20 yıldan fazla süre ile kullanılabilirler. Bu nedenlerden dolayı, bir çok otorite altını en iyi dolgu malzemesi olarak kabul eder. Bununla birlikte, en pahalı seçimdir ve birden fazla seansta uygulanır.

AMALGAM DOLGULAR

Aşınmaya karşı dirençlidir ve altına oranla daha ekonomiktir. Ancak koyu renklerinden dolayı, porselen veya diğer kompozit restorasyonlara göre daha fark edilir niteliktedir ve genellikle ön dişler gibi görünür bölgeler için uygun değildir.

KOMPOZİT REÇİNE

Dişinizle aynı renktedir ve bu nedenle doğal görünüm istendiğinde kullanılır. Malzemeler karıştırılır ve doğrudan boşluğun içine yerleştirilerek burada sertleşmeye bırakılır. Kompozit, zamanla kırılıp aşınabileceğinden dolayı büyük dolgular için ideal bir malzeme olmayabilir. Ayrıca çay, kahve ve tütünden dolayı lekelenebilir ve diğer dolgu tipleri kadar kalıcı değildir, genel olarak 3-10 yıl arasında kullanılabilir.

İNLEY VEYA OLNLEY DOLGULAR

Laboratuvarda sipariş üzerine üretilir ve sonradan dişe yapıştırılır. Diş rengine uygun üretilebilir ve renklenmeye karşı dirençlidir. Porselen restorasyon, genel olarak dişin büyük bir bölümünü kaplar ve maliyeti yüksek restorasyonlardır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
MUHTAR RÜZGÂR’DAN TEŞEKKÜR
MUHTAR RÜZGÂR’DAN TEŞEKKÜR
BEDENİN GÜÇLÜ DİLİ
BEDENİN GÜÇLÜ DİLİ