DOĞAL BİTKİLERİ, SERADA YETİŞTİRİYOR

Batman Üniversitesine bağlı Sason Meslek Yüksek Okulunda Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Öğretim Görevlisi Esra Okudur, zengin bir bitki çeşitliliği bulunan Sason ilçesi ve çevresinde doğal olarak yetişen bitkileri araştırmaya başladı.

DOĞAL BİTKİLERİ, SERADA YETİŞTİRİYOR
Bu içerik 735 kez okundu.

Sason’un çok zengin ve keşfedilmeyi bekleyen bitki türlerinin olduğunu belirten Öğretim Görevlisi Esra Okudur; “Tıbbi bitkiler, beslenme, kozmetik, vücut bakımı, tütsü veya dini törenler gibi alanlarda yer alırken, aromatik bitkiler ise, güzel koku ve tat vermeleri için kullanılmaktadır. Aromatik bitkilerin gıda, kozmetik ve parfümeri sektöründe de geniş kullanım alanı bulunmaktadır.” dedi.

“BİTKİLERİ DOĞADA TOPLUYORUZ”

Bitkileri doğada toplayıp serada yeniden yetiştirildiğini belirten Öğretim Görevlisi Esra Okudur; “Son yıllarda dünyada ve ülkemizde de tıbbi ve aromatik bitkilerin ve bunlardan elde edilen ürünlerin kullanımında büyük bir artış dikkati çekmektedir. Gelecek yıllarda sürekli artan talebi karşılamak, daha kaliteli standart bir ürün elde etmek için tıbbi ve aromatik bitki üretiminin, bunlardan elde edilen bitki ekstrelerinin ve bu ürünleri işleyen sanayi kollarının büyümesi ve artması beklenmektedir.

Tıbbi ve aromatik bitkilerin toplanma ve hazırlanma işlemleri oldukça dikkatli yapılmalıdır. Bitkiler genellikle doğadan toplama yoluyla elde edilmekte ve bilinçsizce yapılan toplamalarda bitki türlerinde ciddi anlamda kayıplar oluşmaktadır, bunu en aza indirgeyebilmek adına insanlar bilinçlendirilmeli ve türleri tehlikede olan bitkileri kültüre alıp çoğaltım yoluna gidilmelidir.” Şeklinde açıklamada bulundu.

“SASON ÇOK ZENGİN BİTKİ ÖRTÜSÜNE SAHİP”

Sason ilçesinin ciddi anlamda çok zengin bitki örtüsüne sahip olduğunu belirten Öğretim Görevlisi Esra Okudur; “Sason ilçemizde bitki çeşitliliği üzerinde araştırmalar yapmaktayız. Bilimsel çalışmalarla bölgeye özgü bitkilerin yetiştiriciliği ile kültüre alma ve besin değerlerini tespit ediyoruz.  Batman Üniversitesinde tıbbi ve aromatik bitkilerden maydanoz, kuzukulağı, nane ve fesleğen gibi bitkiler topraksız tarım yöntemi ile yetiştiriciliğini yapmaya başladık. Sason’da bulunan zuzubak, kekik, yabani nane gibi birçok tıbbi ve aromatik bitkinin yetiştiriciliğine de önem veriyoruz. Bunun yanı sıra Batı Raman Kampüsünde tıbbi ve aromatik bitkilerden lavantanın Lavanta intermedia türünün yetiştiriciliği yapılmaktadır. Lavantalar hem bilimsel çalışmalara değer hem de kampüsün peyzajına güzellik katmaktadır.” diye konuştu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
“BELEDİYEDE ADİL DÜZEN GETİRMEYİ TAAHÜT EDİYORUZ”
“BELEDİYEDE ADİL DÜZEN GETİRMEYİ TAAHÜT EDİYORUZ”
“MUHTAR ADAYLARI OLARAK HALKIMIZA ÖZÜR BORÇLUYUZ”
“MUHTAR ADAYLARI OLARAK HALKIMIZA ÖZÜR BORÇLUYUZ”